logo

•• Vajcia a výživa ••
 

Vajcia sú prírodným produktom a patria medzi najvýznamnejšie a najvýživnejšie potraviny. Sú prirodzeným zdrojom rôznych výživných látok ako bielkovín, minerálov a vitamínov. Významné sú tým, že obsahujú vysoký podiel bielkovín. Bielkoviny sú dôležité pre stavbu svalov a prínosu energie. Obsahujú aminokyseliny, ktoré napomáhajú telo zužitkovať prijaté bielkoviny. Vajce obsahuje aj žĺtok, ktorý prevažne obsahuje tok. Tento druh tuku je pre telo zdraviu prospešný. Jedná sa o nenasýtený tuk, ktorý napomáha udržiavať rovnováhu telesných tekutín.


Výživové zloženie vajca

 Výživové informácie

  V stredne veľkom vajci

  V 100g

  Energia

  324 KJ
  78 kcal

  627 KJ
 151 kcal

  Bielkoviny

  6,5 g

  12,5 g

  Uhľovodíky 
  z toho cukry škrob

  0,7g
 stopové množstvo

  0,7g
 stopové  množstvo

  Nasýtené tuky

  5,8 g
  1,7 g

 11,2 g
   3,2 g

  Vláknina

  0,0 g

   0,0 g

  Sodík

  0,072 g

  0,14 g

Ako zistím či je vajce čerstvé?

Najskôr je potrebné pozrieť minimálnu trvanlivosť (dátum spotreby). Čerstvé vajce sa ponorí vo vode, kým staré vajce bude plávať. Spôsobuje to zväčšovanie vzduchovej dutinky vo vnútri pri škrupinke. Ďalší znak je, že v čerstvom vajci je bielok hustý a úzko obopína žĺtok. Ak je vajce staré, tak žĺtok sa ľahko roztečie, pretože bielok je riedky. Čiže ak je bielok zakalený znamená to, že je vajce čerstvé. Zakalenie spôsobuje vysoký obsah oxidu uhličitého po znesení vajíčka.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...